Ukuleleyi Akort Etmek

Ukuleleyi aldıktan sonra ilk yapacağımız şey sesleri doğru vermesi için akort etmektir. Bazıları dinleyerek akort edebilir fakat benim gibi kulağı olmayanlar için akort yazılımları kullanarak kolaylıkla akort edebilirsiniz.

Bunun için kullanacağımız program, AP Tuner


Çok kolay bir program. Yalnız programı indirdiğimizde ukulele için gerekli akort düzeni önceden hazır değil. Ben size ne yapmanız gerektiğini göstereyim. AP Tuner’i kurup çalıştırın. Bir reklam penceresi çıkacak onu kapatın ve program açılsın. Daha sonra üst menüde Note menüsüne basıp buradan Edit Note Presets’i tıklayın.

AP Tuner

AP Tuner

Açılan pencerede sağ taraftaki New tuşuna basın. Yeni bir satır eklenecek aşağıdaki gibi,

AP Tuner

AP Tuner

New Preset yazan kısma tıklayıp Ukulele yazın. Sağ tarafındaki bölüme tıklayıp sırasıyla, C4,E4,G4,A4 yazın. (Virgüller ile ayırarak yazın). Daha sonra Note menüsünden Note Preset’in üzerine gelin ve oluşturduğunuz ukulele akortunu seçin.

AP Tuner

AP Tuner

Aşağıdaki gibi olması gerekir.

AP Tuner

AP Tuner

Daha sonra bilgisayara bir mikrofon takıp, ukuleleye yaklaştırın ve sırasıyla tellere vurarak G,C,E,A şekline getirin. Burguları sıkıp gevşeterek telleri istenilen akort düzenine getirmelisiniz.

Tellerin Akort Düzeni

Tellerin Akort Düzeni

Önemli!

Ukuleleyi ilk aldığınızda teller yeni olduğu için belirli bir süre çaldıkran sonra akortu kısa sürede bozulacaktır. Bu süreyi kısaltmak için telleri esnetmeniz gerekir. Üst eşik kısmını elinizle tutarak her teli bir keç kere yukarı doğru çekin. Her seferinde tekrar akort edin. Belirli bir süre sonra teli çektikten sonra akortunuz fazla bozulmayacaktır. Tellerin kendine gelme süresi 1 haftaya kadar uzayabilir.

33 Yorum

  1. http://www.beatlesite.info/rick/beatlesite/obladioblada.shtml

    sitesinde tune off yaptığımız zaman sıra telleri vuruluyor ve ses veriliyor ancak ordaki nota dizilişi G,C,E,A şeklinde acaba bu konu hakkında bir bilginiz var mı 🙂 ?

  2. selamlar ukulelede plastik tel mi var ben metal diye biliyorum fakat aldığım alette plastik tel var bilgi verirsen sevinirim =)

    • Ukulele telleri her zaman naylon tel olur.

      • merhaba… çözemediğim bir olay var… C4 akort u çok uyumsuz ve boğuk çıkıyor sanırım tel ince kalıyor sorun un bu olduğuna eminim aslında ama… C4 teli kaç numara bir bilginiz var mı ?

        bugün ukulele satan yere gittim… adam dedi G 1numara.. C 2numara.. E 2numara.. A 1numara… ama C nin daha kalın olması gerekiyor sanırım dedim… çünkü çok gevşek kalıyor boğuk iğrenç bir sesi var dedim… adam bana yine bu tel kalınlıklarını önerdi :S C teli.. 3 mü 4 mü ne anlamış değilim ?

  3. G telini akort edemiyorum.. tel en fazla kalın B oluyor.. bu problemi nasıl çözebilirim

  4. Klasik gitar teli kullanacaksak;
    G teli için klasik gitar E teli,
    C teli için klasik gitar G teli,
    E teli için klasik gitar B teli,
    A teli için klasik gitar E teli kullanılmalı.
    Hepsi naylon tel olacak.

    • ben teller konusunda hala şüpeliyim =/

      • Tellerin naylon olduğu videoda da görülüyor. Çelik telin gerilimini ucuz ukuleler kaldıramaz. Çelik telli enstrümanlarda sapın içinde sapı destekleyen truss rod vardır. Bu normal ukulelerde olmaz. Özel yapım olması lazım, o da 1500-2000$ aşağı olmaz. Ukulelenin özelliği naylon telli olması. Çelik teli denemek istiyorsan akustik gitarların sarımsız ince tellerini deneyebilirsin. Büyük ihtimal ukulele saptan çatlayacak ama çelik tel kullanılmayacağını anlayacaksın.

      • çelik teller bu kadar kolay bükülmezler.

  5. merhaba,ben ap tuneri indirdim fkat ses algılamasında sorun var her şeyi denedm.büyük ihtimalle teknkle ilgili birşey var yardım ederseniz çok sevnırım .şimdiden teşkkür edrim

    • Eğer mikrofonunla sesini kaydedibiliyorsan ukulelenin sesini de algılaması lazım. Ya mikrofonunda sorun vardır ya da tellere yeterince sert vurmuyorsundur.

      • algılıyor fakat akort etmedi beni yönledirebilicek kadar yüksek değil.bir çok farklı mikrofonda denedim .ancak çok fazla bağırıncı etkı edıyor.sorun programda değil ses ayrlarında gibi gelıoyor bana.neyse tekrar yardımınız için teşekkür edrim

      • algılıyor fakat akort etmedi beni yönledirebilicek kadar yüksek değil.bir çok farklı mikrofonda denedim .ancak çok fazla bağırıncı etkı edıyor.sorun programda değil ses ayrlarında gibi gelıoyor bana.neyse tekrar yardımınız için teşekkür edrim

    • programın penceresinin en solunda ses yükseldikçe yükselen bi sütun var, o sütunun üstünde sabit siyah bi çizgi var, ona tıkla ve biraz aşağı doğru çek, olmazsa biraz daha çek. bide ses ayarlarından giriş sesini sonuna kadar aç.

  6. emre bey sanırım benim la telimde bir sorun var.en kalın sesin omu olması gerekiyor?

  7. pitch perfect musical instruments tuner kullanın derim

  8. soru:ukuleleyi çalıyorum fakat sesleri tuhaf çıkıyor.edindiğim kaynaklardan elde ettiğim bilgiler doğrultusunda,akort problemi olduğunu öğrendim .sanırım bu sese yabancı olduğumdan, doğru şekilde akort edemiyorum.işin en kötü tarafı bilgisayarım ap tuner ‘i yüklemiyor.ne yapabilirim? cevap yazarsanız acayip mutlu olurum.

    • Neden yüklenmiyor? Ne hatası veriyor? Başka akort yazılımı alternatifleri deneyebilirsin ama ben başka kullanmadım hiç, o yüzden öneri yapamayacağım. Akortsuz hiç bir müzik aleti çalınmaz, mutlaka bir şekilde akort yapmalısın.

  9. Merhaba öncelikle şunu sorucam.ukuleleden ukuleleye ses farkediyor mu? çünkü youtubedan izlediğim videolarla benimkinden çıkan ses aynı değil.daha kalın ve boğuk ses çıkıyor benim ukulelemden.tellerden falan mı kaynaklanıyor anlmakıyor.
    Aslında akord da olabilir ama.akordumu gitar akordu aleti var onun manueline göre yapıyorum harfleri ayarlayıp oluyor gibi geliyor.sorun ney anlayamadım bir türlü?

  10. Ukuleler ilk başta zor akord tutarlar. ilk zamanlar sık sık akord etmeniz gerekicektir. tekrar söylüyorum pitch perfect musical instruments tuner kullanın derim. küçük ve etkili bir program. çok işinize yarıyacak. programın kendisinde ukulele sesleri mevcut hiç ayarlamanıza gerek yok. ince ayara kadar akord ettiriyor size. dediğim gibi biraz sabırla ukulelenizin sesi gittikçe oturucaktır. ayrıca internette dinledikleriniz sizin ukulelenizden farklıysa örneğin tenor, concert, bariton ya da soprano hatta modelden modele bile ufak değişiklik gösterebilir sesler yine de alışıcaksınız zamanla.

  11. Ben ukulele aldım ve çok ciddi sorunlarım var..yardım ederseniz çok minnettar olurum..email’imle irtibata geçermisiniz.?

  12. Ben ukulele aldım ve çok ciddi sorunlarım var..yardım ederseniz çok minnettar olurum..email’imle irtibata geçermisiniz.?

  13. süpersin kardeş ellerine anlatımına sağlık

  14. Kardeşim teşekkür ederiz valla tek türkçe ukulele yazarısın takipteyiz 🙂

  15. Teşekkürler anlatımlarınız ve açıklamalarınız için .Gerçekten güzel bir program..

  16. merhaba, ben yeni bir ukulele aldım, lanikai lu-21 soprano. Elimde korg CA 40 tuner var onla akort ediyorum telleri ve diğer tuner programlarıyla da akort yaptım fakat boş tellerde doğru sesler varken perdeye bastığımda doğru sesleri alamıyorum. Sapında problem var diye aldığım yere geri yolladım hiç bi’ sorunu yok diye geri yolladılar. Mesela üstten 2. telin 4. perdesi “mi” notasına tekabül ediyor, ve onun bi altındaki telde boş olarak vurulduğunda “mi” sesini veriyor. fakat bunları beraber çaldığımda çok bariz bi’ uyuşmazlık var. Buna rağmen sorun yok dediler. ukuleler de böyle bi olay mı var ? bu konu hakkında beni biraz bilgilendirebilir misiniz ?

    • Normal gitar perdelerinde sesler nasıl yarım ses inceliyorsa, ukulelede de aynı şekilde. eğer yarım sesten az yada fazla ise fark ukulelede sorun vardır.

      • boş teldeyken tunerda ibre tam olacak şekilde 3. tel (do) 2. tel (mi) olarak ayarlıyorum. Ve sonra 3. telin 4. perdesine bastığımda (mi) sesini alamıyorum tunerda, ibre diyeze doğru kayıyor ve +20 yi gösteriyor, komalı yani. Bariz bir sorun değil mi sizce bu ?

  17. Akustik gitar telini denemeyi çok istiyorum fakat kırılma riski nedir yani denenme li mi ? 2 adet var elimde. Mahalo u-30 ve Lanikai LU-21.

    • Akustik gitra teli çelik tel, ukuleleyi kırabilir. Klasik gitar teli kullanın.

      • En sonunda dayanamayıp denedim.Mahalo da denedim ilk kırılır falan diye fakat kırılmadı güzelde bi ses elde ettim.Daha da ileri gidip Lanikai de denedim gerçekten çok güzel oldu deneyin derim 🙂

  18. Arkadaşlar bu programın mobil versiyonunu indirdim ama yukarida ki gibi seçenekler yok, yapmam gereken özel bir sey var mı yoksa sadece akort mu etmeliyim ?

  19. eddie vedder ın hangi boy ukulele kullandığını bilen var mı


Yorumlar kapatıldı.